Städa med ättika och bikarbonat, en vinnande kombination

post thumb
Husmorsknep
by Helen/ on 28 Jul 2023

Städa med ättika och bikarbonat, en vinnande kombination

Visste du att du kan hålla ditt hem i topptrim bara genom att städa med ättika och bikarbonat? Det är ett knep som allt fler tar till sig. Här berättar vi på Städföretag Västerås mer om hur du kan använda det i din städrutin och varför det är så bra att använda.

Allt du behöver för ett rent hem

Om du har ättika och bikarbonat hemma har du allt som behövs för att hålla hemmet rent. Det är dessutom helt naturliga och miljövänliga ämnen. Det kan användas till allt från en smutsig ugn till envisa fläckar på kakel och väggar. Dessutom får du bort dålig lukt utan att använda en massa kemikalier.

Vad är egentligen ättika?

Ättika är en blandning mellan ättiksyra och vatten och går att köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Det används till att göra allt möjligt i hemmet som matlagning och att rensa ogräs. Nu kan du även använda det när du städar.

Vad är egentligen bikarbonat?

Bikarbonat är ett ämne som förekommer helt naturligt i hav och på andra platser. Den som vi köper framställs dock på ett syntetiskt sätt. Det är ett skonsamt ämne som inte innehåller några gifter eller frätande ämnen.

Vad kan du städa med ättika och bikarbonat?

Det är tack vare syran i ättikan som det funkar så bra att städa med. Ättikan kan både ta bort kalk och lösa upp fett. Bikarbonat är i sin tur väldigt bra på att ta bort dåliga lukter. Tillsammans blir det därför en perfekt kombination. Du kan snabbt städa och få tid till annat, som att rätta dina spelkuponger eller bara umgås med familj och vänner.

Om du ska städa i hemmet rekommenderas du använda ättiksprit 12 %. Dessutom bör du späda ut den med hälften vatten. Om du har den starkare varianten, alltså 24, bör du ta tre tredjedelar med vatten. Det är också viktigt att du förvarar utom räckhåll för barn.

Ättiksprit är inte farligt så länge det hanteras på rätt sätt. Det kan dock vara irriterande på huden. Därför är det alltid bäst att använda handskar för att skydda dig själv.

Gör ditt egna rengöringsmedel

Genom att bara städa med ättika och bikarbonat gör du enkelt ditt eget rengöringsmedel. Det är är ett kostnadseffektivt alternativ som dessutom är riktigt bra för miljön. Det finns många tips på hur du gör online, du kan alltså anpassa dig efter det som passar dig bäst.

Bikarbonat hjälper dig få renare tvätt

Bikarbonat är verkligen ett medel som går att använda i flera olika sammanhang. Det är perfekt om du vill få rena och fräscha kläder. Om du blandar bikarbonat tillsammans med citronsyra kommer det att göra underverk för dina kläder.

Städa med ättika och bikarbonat som en rutin

Du kan lätt göra det till en rutin att städa med ättika och bikarbonat i hemmet. Om du har en massa ingrodd mat på spisen kommer du enkelt att kunna ta bort det med denna blandningen. Spisen kommer att bli som ny igen med denna skonsamma och milda rengöringen.